Den Eneste Spillekonsol Der Fokuserer på Frihed

Det er blevet mere populært end nogensinde før, at spille videospil. Vi skal ikke mere end 10-15 år tilbage i tiden, før videospil kun var noget, som et meget lille segment af befolkningen underholdt sig med. Dengang var det stadig brætspil og sportslige aktiviteter, der var de primære former for leg og underholdning. Det hang nok sammen med, at det dengang krævede en del teknisk snilde, at spille et spil. Nu om dage kan selv små børn finde ud af, at spille videospil. Det er blevet langt mere intuitivt og tilgængeligt, og det betyder, at alle kan være med.

Et af de store kritikpunkter ved spillekonsoller er dog, at de ofte låser os fast til et bestemt sted. Hvor mange gange har forældre ikke måtte råbe af deres børn, fordi de sidder klistret til skærmen? Videospil bringer timevis af underholdning, og det er utroligt engagerende og sjovt. Det er da klart, at folk der spiller disse spil, har lyst til at blive ved i timevis. Det er ikke i sig selv problematisk, at man finder sin underholdning i videospil. Problemet opstår dog, hvis man går glip af andre ting i livet. Hvis man eksempelvis ikke er social med andre mennesker, fordi man ikke kan komme væk fra fjernsynet. Ensomhed er et voksende problem verden over, og de digitale former for underholdning har nok meget af skylden i den sammenhæng. Det er typisk også en stillesiddende aktivitet at spille videospil, og det betyder at folk let fristes til at sidde stille hele dagen. Det er ikke sundt, da vi jo har godt af at røre os og få noget motion.

I en tid, hvor de sociale medier i forvejen vender op og ned på vores socialliv, er det ikke just positivt, at spillekonsollerne også stopper os fra at komme ud af døren. Når vi samtidig fristes til at sidde ned hele dagen, så er det direkte sundhedsskadeligt. Vi kan selvfølgeligt ikke klandre producenterne af videospil og spillekonsoller for disse problemer. De tilbyder os blot noget underholdning, og det er vores eget ansvar, at bruge det på fornuftig vis. Det ville dog være dejligt, hvis producenterne frivillig påtog sig et ansvar for problemet, og forsøgte at forbedre situationen.

Det må man sige, at den nye switch nintendo gør. Nintendo lagde nemlig mærke til, at de typiske spillekonsoller begrænsede spillernes frihed. Når et spil var virkeligt godt og engagerende, så frarøvede det spilleren muligheden for, at bevæge sig frit. Selv hvis de havde lyst til at besøge en ven, eller få noget frisk luft udenfor, så undlod de at gøre det. De var nemlig nødt til at vælge spillet fra, for at være social eller komme udenfor.

Med Nintendo Switch er man ikke længere nødt til at vente. Spillekonsollen kan nemlig klikkes ud af sin dongle, og tages med sig på farten! Man får altså alle fordelene ved en traditionel spillekonsol, der kan sluttes til det store TV derhjemme, men uden at begrænse sin frihed.