Sådan Skifter du Lettest til en Elcykel

De fleste af os lærte at cykle i en tidlig alder. Det er ligesom bare noget, der hører en almindelig dansk opdragelse til. Mange børn stifter endda bekendtskab med cykler i god tid, før de rent faktisk lærer at balancere på en cykel. Det er meget almindeligt at se små børn køre rundt på trehjulede cykler, eller på de firhjulede mini-motorcykler i de velkendte blå og gule farver. Man kan altså godt argumentere for, at vi vokser op med cykler. Det er måske også forklaringen på, at der er så mange cyklister her i landet. Det er nemlig ikke nogen selvfølge. Mange andre lande har ikke engang cykelstier i byerne, og det kan være direkte farligt at cykle rundt. Danmark er derimod utroligt cykelvenligt: selv i de største byer er det let at komme rundt på en cykel. De store byer er faktisk ofte lettere at komme rundt i med en cykel, end med de andre gængse transportmidler.

Det siges, at man aldrig glemmer, hvordan man cykler. Når først man har lært det, så sidder ens evne til at cykle ligesom bare på rygraden. Selv hvis du lægger cyklen fra dig i dag, og ikke sætter dig på en cykel igen før om 5 år, så vil du stadig kunne finde ud af at cykle. Det er ikke fordi det er en simpel opgave som sådan: man skal trods alt holde balancen, og holde styr på flere ting på én gang. Men kroppen og musklerne glemmer aldrig hvordan man gør, og derfor kan du cykle, selvom der er gået lang tid siden du sidst har gjort det. Men hvad hvis man skal til at cykle på en ny måde? Det er i dag blevet virkeligt populært med elcykler, og det giver da også rigtigt god mening. Teknologien er i dag blevet så god, at man ikke går på kompromis med noget, når man vælger en elcykel frem for en traditionel cykel. Cyklen er stadig let og fleksibel: nu kan den bare hjælpe dig med at overkomme bakker og lange afstande. Det kan dog kræve noget tilvænning, da der jo pludseligt er en motor, man skal lære at bruge.

Der findes flere forskellige slags elcykler. Det er særligt de tre forskellige typer af motorer til elcykler, som det godt kan betale sig at lære lidt om. Der er elcykler med en motor på forhjulet, cykler med motor på baghulet, og så er der elcykler med centermotor. Oplevelsen og teknikken er forskellig alt efter placeringen af motoren.

Ved at vælge en elcykel med centermotor gør du overgangen fra almindelig cykel til en elcykel betydeligt lettere. Det skyldes ganske enkelt, at en elcykel med centermotor fungerer mest som en almindelig cykel. Cyklen bevæger sig ikke af sig selv: du er nødt til at træde i pedalerne, før der sker noget. En centermotor forstærker blot den energi, du selv ligger. Du lærer altså meget hurtigt at køre på en elcykel med centermotor. Hvis du senere har lyst til at prøve kræfter med en anden type elcykel, så vil du se at den overgang går noget mere glat. Du er nemlig allerede blevet vant til følelsen af, at cyklen trækkes af en elmotor.