Sådan Beskytter du Hjemmet Imod Radon

Er du klar over, at der er radioaktive gasser i den danske undergrund? Det er noget, der overrasker rigtigt mange mennesker. Det lyder jo ufatteligt farligt, og som noget ud af en eller anden horror-film. Det er heldigvis ikke helt så slemt: typisk er koncentrationen af denne farlige gas så lav, at den ikke har nogen betydelig effekt på helbredet. Det bliver dog et problem, hvis gassen ophober sig et sted, hvor mennesker befinder sig.

Gassen hedder radon, og den findes helt naturligt i den danske undergrund. Det er altså ikke et produkt af forurening eller lignende. Den er lettere radioaktiv, og det er problematisk. Er man udsat for en høj mængde radon over længere tid, kan det nemlig føre til lungekræft og andre alvorlige sundhedsmæssige problemer.

Radon kan ophobe sig i ens hjem, når ens hjem er godt isoleret. Isolering er normalt en god ting, da det holder på varmen og dermed mindsker varmeregningen og skåner miljøet. Problemet er, at mange typer isolering også ender med at holde på den radon, der siver ind i boligen fra undergrunden. Når radonen ikke kan komme ud, så bliver den mere og mere koncentreret. Her risikerer man altså, at koncentrationen når op på et niveau, der er sundhedsskadeligt.

Der er heldigvis en række ting du kan gøre for, at mindske mængden af radon i din bolig. Her er specielt valget af materialer utroligt vigtigt. Du kan med fordel bruge lecanødder eller lignede, der har evnen til at være varmeisolerende samtidig med, at de lader gasserne trænge ud. På den måde forbedrer du stadig energieffektiviteten af din bolig, uden at fange radon-gassen indenfor boligens vægge.

Har du mulighed for det, så bør du så vidt muligt forsøge at mindske problemet, ved at tætne fundamentet. Radon kommer som sagt fra undergrunden, og hvis du kan tætne dit fundament, så kan du stoppe radonen fra overhovedet at trænge ind i boligen. Find eventuelle revner i fundamentet, og utætheder omkring rør og lignende. Ved at tætne disse steder, kan du mindske mængden af radon der trænger ind.

Hvis det ikke er nok, så kan du overveje radonsug: altså et ventilationssystem der effektivt fjerner radon fra bygningen. Er problemet ikke alt for alvorligt, så kan du også komme af med rigtigt meget radon, ved bare at lufte godt ud med jævne mellemrum. Når du lufter ud, så erstatter du nemlig luften i rummet med frisk luft udefra. Jo oftere du lufter ud, jo mindre chance har radon-gassen altså for, at bygge sig op til en farlig koncentration.

Radon påvirker mange danske boliger, og det er derfor værd at undersøge, om din bolig indeholder højere koncentrationer af radon end den burde. Der er gode løsninger på markedet, og det kan godt betale sig at implementere dem.